Verslag mollenlezing en mollenexcursie op 28 maart en 1 april 2023

door Frank Huisman

Op 28 maart gaf mollenvanger Sjaak van Iwaarden een interessante lezing over de leefwijze van mollen. De meeste mensen weten maar weinig over dit zoogdiertje omdat deze meestal onder de grond zit. Des te interessanter om naar Sjaak te luisteren. Zo kwamen we aan de weet dat mollen solitair levende dieren zijn, prima door ondergelopen ritten (gangen) kunnen zwemmen en dat mannetjes er na de paring weer vandoor gaan. Molshopen zijn eigenlijk gewoon dumpplaatsen van weggegraven zand. Een mol kan keren in de rit, die iets breder is dan de mol zelf.

Tijdens de aanvullende excursie op 1 april op het Balloërveld was het regenachtig weer, maar desondanks waren er acht mensen aanwezig die er zeker geen spijt van kregen dat ze gekomen waren.
Zo leerden we dat er ruimtes in burchten aan de zonzijde worden gebouwd zodat er veilig van de warmte genoten kan worden. Sjaak vertelde ook dat als het te nat wordt (zoals tijdens de excursie) de mollen naar hogere – dus drogere – gedeeltes trekken. Wist u trouwens dat mollen wel 5 km per uur kunnen lopen?

Mollen gaan per dag ongeveer drie keer hun ritten door op zoek naar voedsel. Af en toe doen ze daar snuffelgaten aan, zoals je hier op de foto ziet.